ateligo

Vaktini kaliteli geçir! İster eğlen, ister öğren!

Atölye

Doç. Dr. Ebru Güzel ile Doğa Dostu Gıda ve Ekolojik Bilinç

Kendimizi, ilişkilerimizi, iklimimizi ve toprağımızı nasıl iyileştirebiliriz? 

Yerel tohum, köylü tarımı, doğa dostu ve sağlıklı gıda ile üretime en çok ihtiyacımızın olduğu günler içerisindeyiz. Ancak köylüler destek bulamadığı için üretime geçemiyor. Şehirliler ise sağlıklı gıdaya ulaşamıyor. Tarıma teşvik/yönelim artıyor ancak halen yeterli değil. Peki gıda krizinin arifesinde bizler ne yapmalıyız? Kendimizi, ilişkilerimizi, iklimimizi ve toprağımızı nasıl iyileştirebiliriz?

Tam da bu noktada Amerika’da 90’ların sonunda başlatılan toprağa dönüş hareketini bilmek önemli. Kentte kazandığı kültürel ve ekonomik sermayesini köye aktaran “Yeni Öncüler” köy ile kent arasında üretici köprü olabilecek mi? Türkiye’deki Yeni Öncüler ve kurduğu modelleri tanıyor muyuz? Ekolojik ve ekonomik krizlere bir çözüm önerisi olabilirler mi? Japonya’da olduğu gibi şehirlerde tüketici kooperatifleri kurarak çiftçileri agroekolojik üretime teşvik edebilir miyiz? Anadolu meralarındaki bütüncül yöntemler ve yağmur suyu hasadı gibi modeller ile çıkış yolu bulunabilir mi? 2030 yılı neyi hedefliyor ve hangi projeksiyon sunuyor? Dayanışmacı, paylaşımcı ve bütünlükçü bir yaklaşımla ortak yaşam kültürüne yeni köylülük olgusu ile dönmeyi becerebilirsek “sağkalım (survival)” şansımız olur mı? 

İşte tüm bu soruların cevaplarını konuşmak için bir araya geliyoruz. Sağlıklı gıda ağına ulaşmak ve “ekolojik bilinç” kazanmak isteyen herkes bu seminere katılmalı!

Doç. Dr. Ebru Güzel

Lisans eğitimini Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulunda, yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık ve Tanıtım Programında almıştır. Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Antropoloji Bölümünde Prof. Dr. Bozkurt Güvenç’in danışmanlığında “Kültürel Bağlamda Kadın ve Güzellik” başlıklı tez çalışmasıyla Doktora eğitimini tamamlamıştır. Doç. Dr. Ebru Güzel, 2018 yılından itibaren Fenerbahçe Üniversitesi İletişim Fakültesinde Yeni Medya Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Çok sayıda ulusal ve uluslararası yayınları bulunmakla birlikte; Eşikteki Çocuk (2019), Yeni Öncüler (2020) ve Janus Güzelliğin Çirkin Yüzü (2021) kitaplarını kaleme almıştır. 2010 yılında 13 bölümden oluşan, SKY Türk televizyon kanalında, “Ben Amazonum” adlı programı hazırlamış ve sunmuştur. Birçok sosyal sorumluluk projesini yürütmüş ve görev almıştır. 2014 yılında Okan Üniversitesi’nde Meslek Başarı Ödül Törenini başlatmış, iki yıl düzenlemiş ve sunmuştur. Halen Fenerbahçe Üniversitesi’nde başlattıkları ve belediyelerle ortaklaşa yürüttükleri “Eko-Kadın Sürdürebilir Yaşam Projesi” ile “gıda israfı” farkındalığı ve “sıfır atık” hareketine destek vermektedir. 2019 Sürdürülebilir Yaşam Kongresi’ne katılan “Eko-Kadın Sürdürülebilir Yaşam Projesi” ile Proje Teşvik Ödülü kazanmıştır.